Teszt

html

http://meyerlansky.blog.hu

Mottó

"As for myself I stick to this saying: When you lose your money you lose nothing; when you lose your character you lose everything." (Meyer Lansky)

Címkék

balaton (8) barát (37) buli (32) bűn (17) búskomor (14) csajok (48) életmód (42) erkölcs (24) érték (48) ész (13) (8) evolúció (10) falu (9) fáradtság (19) film (38) foci (23) forma 1 (6) főzés (10) gazdaság (25) hülyék (57) irónia (55) játék (24) jog (23) julcsi (21) káosz (27) kapcsolat (49) közhely (10) kult (34) látszat (25) lét (37) maffia (13) magyar (39) média (20) meyer lansky (15) miért? (62) mozgás (11) nyaralás (10) nyugalom (12) optimizmus (13) öröm (40) pech (23) pécs (25) régmúlt (26) reklám (14) rend (12) revolúció (13) róma (6) sport (20) tervezés (13) türelem (12) ünnep (20) usa (8) utazás (25) változás (23) várakozás (21) vezetés (11) vicc (45) wc (4) zene (35) Címkefelhő

Szerzők

Utolsó kommentek

  • valgirt: Nekem is osztályfőnököm volt, nekünk oroszt tanított. Utólag visszatekintve inkább szerencsétlen v... (2014.09.27. 18:16) Nefelejcsből fonjatok...
  • Mr. Lansky: @Zosa7: Kedves Zosa7, a Rocky 1977-ben 10 jelölésből 3 Oscart vitt el. Sly sem a forgatókönyvért,... (2013.08.05. 19:40) Ez most vagy valami, vagy megy valahová…
  • Medvegyev: "Búcsúzás, újrakezdés, hagyd ott, ne menj vissza "-témában Pilinszky János Sztavrogin-versei az et... (2011.10.05. 19:24) Három lecke
  • Medvegyev: Ne legyünk pesszimisták, 15 évente szoktunk győzni a svédek ellen, 1995-ben sikerült utoljára, 198... (2011.08.31. 11:07) Hogy a szúnyog csípje meg!
  • Mr. Lansky: Sokszor feltettem már magamnak ezt a kérdés. Eltűnt. Ahogy azt Kevin Spacey bemutatja a Usual Sus... (2010.10.27. 01:04) Track 4.

Naptár

október 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Külső feed

Houston we have a problem

2011.10.05. 01:33 Mr. Lansky

Három lecke

Talán ott kezdeném, hogy mesebeli szám ez a hármas, nota bene prímszám is, csakhogy az már nem mese. Fiatalkoromban a „parasztvakítás” egyik fő momentuma volt a hármas, lévén a tanácsadói szakma alapja, hogy három „ütős” dolognál többet ne „súgj meg” az ügyfélnek, mivel ad 1. képtelen többet felfogni, ad 2. kutatások bizonyítják, hogy legyen egy prezentáció bármily zseniálisan megszerkesztett és szerteágazó tudást sugalló, képtelenség hatékonyan elültetni többet az emberi agyba, hát még a döntéshozóiba. Ad 3. úgysem fizetik meg…

„ - Ha kétség merül fel, akkor sincs kétség. Ez az első lecke, amit megtanítottak.  - Ki tanította? – Nem emlékeszem. Ez a második lecke, amit megtanítottak.” „Nincs kérdés, nincs válasz. Ilyen a mi munkánk. Elfogadod és tovább lépsz. Talán ez a harmadik számú lecke…” (John Frankenheimer: Ronin)

Sokat töprengek mostanában ezen a filmen. A ronin (urát vesztett szamuráj) létezésének értelmén és mindenféle suicid hatástól mentesen bátran állíthatom, hogy megértem és elfogadom őket. Köztudott ugyebár, hogy a japán kultúra (hasonlóan a magyarhoz) úr-szolgáló dominanciában erős, ezt fejezte ki annak idején a sógun (úr) és a szamuráj (védelmező harcos) viszonya is. Aztán – például véve a 47 szamuráj esetét – volt, amikor a szamurájnak meghalt az ura, ugyanis egy másik úr kicsináltatta. A szamuráj megszégyenült, elvesztette a becsületét, roninná változott. A ronin két dolgot tett, a végeredmény egy és ugyanaz: szeppukut követ el (rituális öngyilkosság, kard-a-hasba-ide-oda), vagy - jobb esetben - bosszút áll ura gyilkosán és utána vesz bélmintát önnön magából, értsd rituálisan. A 47 szamuráj az utóbbit választotta: uruk meggyilkolása után három évig álcában „kóvályogtak”, aztán megtámadták a gyilkos úr kastélyát egy éjszaka, megölték őt, majd lesétáltak a kastély udvarába és ott mindahányan szeppukuztak egy jót.

Ugyanis nem elég vitéznek lenni a csatában, dicsőséget szerezni, kell valami, önmagadon kívül, amit szolgálni tudsz és tenni érte. Ha nincs szükség rád és a szolgálataidra, akkor elvész a hited, hogy érdemes tovább. Egy egyszerű ember maradtál, mester és vezérfonál nélkül. Mehetsz persze tovább, szolgálhatsz új urat, harcolhatsz, győzhetsz kedvedre. De az már csak másolat. A ronin azért volt tökös gyerek, mert inkább a becsületet és a mítoszt választotta. Rosszul döntött? Kötve hiszem. Figyelemre méltó kultúra és gondolkodás.

Visszatérve a három leckéhez, főként a háromhoz: engem szintúgy kísér(t). A tevékenységperiódusaim ezidáig dettó három évesek voltak, utána mindig jött valami új, valami más. Azért mert, ami addigra elkészült azt üzemeltesse az, akinek két anyja volt. Ilyenkor lépek, megyek és keresek új cél(ponto)t. Azt először szétrombolom, majd összerakom jóra és újra, aztán lécelés. Ez is egy furcsa hármas, mégis működőképes. Hogy az embertársaimmal való kapcsolati hármasokról már ne is ejtsek szót, talán itt befejezem…

 

A viszontlátásig…

1 komment


2011.08.30. 22:30 Mr. Lansky

Hogy a szúnyog csípje meg!

idézem ehelyütt a híres erdélyi szólás-mondást, lévén, hogy sosem akkor csíp, amikor számítunk rá. A sorok írójának egyfajta reinkarnációján biztos csodálkozik a külvilág, de hát olyan nincs, hogy sohase legyen újra.

Lesz is, mindjárt a közeljövőben. Pénteken este kiszaladgál a magyar „C” a pályára és bízvást leigázza a vikingeket. Ha nincs svédasztal, akkor legyen dán. A két északi csapat focitörténelme korábbi világversenyeken úgyis különös ikszeket eredményezett. A lényeg mindössze annyi volt, hogy vagy az angolok vagy az olaszok kiestek, az IKEA-LEGO duó pedig továbblépett a csoportból. Biztos megfogadták Tippmix-en, aztán hazavitték a nagy pénzt a télbe, növelve a szociális, jóléti állam adta örömöket. Ilyenek ezek, néha lövöldöznek, néha isznak. Mindenben élmunkásnak tekinthetők. Vági Péter és Schreck Gábor basszus-kollégával, anno kórusturnéilag megjártuk Svensson-ék hajlékát Dániában, Persson-ékét Svédországban és normálisnak tűntek... De azért álljunk meg e helyütt a szó erejét igénybe venni: hol van a magyar labdarúgás a svédhez? Kábé, mint Puskás (nem a szent balos) telefonközpontja a Nokia XXI. századi K+F teljesítményéhez.

Ja, hogy az finn? Hát nem tökmindegy? Emlékszem, az országhatárt úgy lehetett felismerni (1986-ban!), hogy a főúton a sávelválasztó csík egyszer csak fehérből sárgává lett (és nem találkoztunk kínaival közben). Itthon pedig eltűnik a csík, mert drága a festék, vagy nem lehet hová festeni, mivel nincs hozzá aszfalt. Két szóval: Hajrá fiúk! Menni fog, majd szurkolunk, akárcsak 25 éve, akkor is ment, aztán mi lett a vége. Megünnepeltük a minap: a magyar ember sírva vigad, még Mohácsra is lement az Országgyűlés elnöke, hogy elharsogja a tuttit, utána biztos átugrott Lánycsókra P. Laci bácsihoz, ha szerencséje volt még kapott is...

Hogy mit? Akkorát, mint 1526. augusztus 29-én Tomori Pál érsek I. (Nagy) Szulejmántól. Tanárnéninek jelentem, osztálylétszám 25 ezer (a tanítás végére 7 ezer), az igazolatlan hiányzások: Szapolyai János későn jött, II. Lajos fürödni ment... és „belefulladt a cselébe" mondá’ Hajdú B. István a közvetítésben, és mindez azóta is aktuális.

Hajdanán a metrón - magyar-svédre menet közben - így kántált a magyar IQ: „Dzsúis Ibra, dzsúis!” (Bosnyák-horvát szülők, svéd állampolgár. No comment.) Akkortájt volt bizonyítványosztás, megint kaptunk két „dugót”, Ibrahimovic is hozzátett; jókedvében és nem azért, mert hallotta a földalatti hangosbeszólót. Én bízom a cserepados Liptákban (mint Danton a túlélés esélyében), szerintem leszedi Zlatant a pályáról.

Jaj, szegény Csank János, megint kirúgták, most éppen Zalaegerszegről, aztán jön helyette a Fradival brillírozó Prukner László. Szerintem csoda történik, ugyanígy a zöld sasoknál, ahova 3-4 hétre betér Döme, hátha bejön a bwin-fogadás, vagy olcsóbban kapja a piát. Pruknerre viszont berágtam ma, ugyanis elfoglalta a törzshelyemül kitáblázott asztalt a kávézóban. Nem baj a következő forduló már délen éri, ott pedig még nincs kitáblázott törzsasztalom. Egyelőre. Hogy a szúnyog csípje meg!

A viszontlátásig…

1 komment

Címkék: sport hülyék magyar buli régmúlt


2010.11.04. 01:29 Mr. Lansky

Track 5.

Emlékül Németh Tamásnak...

Szólj hozzá!

Címkék: zene utazás lét régmúlt barát búskomor


2010.10.27. 01:21 Mr. Lansky

And like that, its gone...

"Az ördög legnagyobb trükkje az, hogy elhitetette a világgal, nem is létezik. És hipp-hop... felszívódott." (Bryan Singer: Közönséges bűnözők)

Valahogy így vagyok én is az ihlettel.

A viszontlátásig...

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: film irónia meyer lansky


2010.10.17. 02:00 Mr. Lansky

Track 4.

No comment. (originally Makin' Whoopee)

A viszontlátásig...

2 komment

Címkék: zene balaton film buli csajok irónia


2010.10.16. 02:07 Mr. Lansky

Track 3.

Hát akkor jöjjön a blog névadójáról készült film (Sergio Leone: Volt egyszer egy Amerika) fő témája, köszönet érte Ennio Morriconénak.

A minap a távirányító segítségével botlottam bele Pasquale Campanile A lator c. remekébe (és láss csodát, abban is Morricone zene szól), amit még általános iskolás koromban láttam először a falusi moziban, és ugyanolyan kedves nekem, mint Giuseppe Tornatore Cinema Paradiso-ja (zeneszerző: Ennio Morricone) vagy a fenti opusz. 

Mindjárt három olasz film - és két Deborah -, aztán még csodálkozom, hogy külföldön általában olasznak néznek, kivéve Olaszországban, ugyanis arrafelé valamely rejtélyes okból amerikai vagyok, méghozzá egyenest Massachusetts-ből.

A viszontlátásig...

Szólj hozzá!

Címkék: zene film maffia régmúlt nyugalom meyer lansky


2010.10.15. 14:35 Mr. Lansky

Track 2.

Na folytassuk, hamár egyszer elkezdtük, ugye...

Lassan, de annál biztosabban megérkezkeztünk ebbe a szatírába. Hát örvendjünk nekijje fennhangon!

A viszontlátásig...

Szólj hozzá!

Címkék: zene film vicc rend irónia meyer lansky


2010.10.15. 01:40 Mr. Lansky

Track 1.

Elfogytak a szavak, maradtak a hangjegyek. Nomeg a képek. Hosszú és néma csönd után döntöttem a napi zene meghonosításán, vagy ahogy Goló kollega megfogalmazná: "Ki nyel ma? Játékos buzik a kiskertben..."

Nem szándékozom Czigány György cipőjébe lépni, egyszerűbben, ami eszembe jut azt idelinkelem, hála a linkelhetőség megkönnyítésének és Szilyblogponthu Úrnak egyaránt.

Az entrée fontos, de sok esetben megtévesztő, jöjjön hát egy film- és zene klasszikus, mert mindkettő jó érzéssel tölt el, ahogy - azt remélni vélem - a Nyájas Hallgatót is...

 

A viszontlátásig...

Szólj hozzá!

Címkék: zene film kult öröm érték meyer lansky


2010.06.08. 03:01 Mr. Lansky

Utcáim, házaim és éveim száma...

... ahol és ahány évesen eddig laktam, éltem, voltam, lettem, bújtam, jártam és vártam. Egyedül, mással, másokkal, de legalább egy hónapig...

Vörösmarty Mihály u. 7. (0-16)
Széchenyi tér 11. (14-18)
Kölcsey Ferenc u. 18. (16-27)
Szabadság u. 40. (18-19)
Remény u. 4. (19)
Jakabhegyi út 8. (19-24)
Bagoly dűlő 6. (24-25)
Kerényi Károly u. 4/C. (25-26)
Kerényi Károly u. 6/B. (26-28)
Petőfi Sándor u. 22. (27-31)
Jedlik Ányos u. 1/B. (28)
Bornemissza Gergely u. 14. (28-30)
Dobsinai u. 18. (30)
Haller u. 24. (30-31)
Kazinczy u. 34. (31)
Petőfi Sándor u. 20. (31-35)
Bártfai u. 18. (31-32)
Berzenczey u. 14. (32-34)
Vörösmarty Mihály u. 15. (35-41)
Honvéd u. 9. (34-től)
 

A viszontlátásig...

2 komment

Címkék: evolúció változás lét meyer lansky


2010.06.05. 01:48 Mr. Lansky

A döglött blogról röviden...

annyit, hogy nem döglött, hanem tetszhalott. Lévén a blog gazdája most máshová osztja gondolatait. Az pedig hosszabb és tartalmasabb formában kell, hogy megjelenjen, mint az egyes eszembejutások randomizált blog.hu-ra hajigálása.

Sokan, sokfélén támadnak és kérdeznek, hovatovább minősítenek (lefelé) Buga Jakab módjára a betűhiány mián, oszt’ jónapot! Tegyék, ha ez jobb nekik, én pedig megígérem, hogy ha lesz írnivalóm, akkor írok. Addig pedig marad a gereblyézés és egy terjedelmesebb mű összetákolása.

Nos és mindezek után mélyen és szégyennel orcám hajolok meg a kérdések előtt, a minősítést viszont nem állom. Mert szubjektív és távolról sem ismeri (nem ismerheti) nem-írásom körülményeit, összetevőit, hovatovább és satöbbi. És különben is: nézzetek a táblára. "Ami késik, az jön. Csak egy kicsit késik."

Summa summarum: hátrébb az agarakkal, a mű készül és az alkotó lusta…

A viszontlátásig…

Szólj hozzá!

Címkék: miért? meyer lansky