ugye emlékszünk rá, hogy a fószer ragasztgatja a ragasztanivalót (plakát), valami bérház falán, oszt anyuka meg éppen tésztát főz. Olaszosan. Igaz olasz hangulat az hiányzik, bezzeg Pogácsa szakinak nem sikerül a mutatvány, hogy a tésztát reklámozó óriásplakátot, mint outdoor reklámeszközt a helyére illessze. Szög sincs nála, vagy mégis? Most mi lesz?
Mielőtt továbbmennénk még feltenném azt a naiv kérdést, hogy melyik óriásplakátos cég választ ki ilyen jó helyeket, amit senki sem lát, csak az anyuka, aki olasz tésztát főz. Kreatív egy kínlódás, nem mondom. Meggyőzlek egy fel nem ragasztható plakáttal egy olyan dologról, amit régen ismersz. Főzzé még többet belőle, de előtt segíts Pogácsa szakinak.
Szegény feje, gondolom ezután elment a kocsmába, elmesélte a haveroknak, hogy "és mindig al dente", tuggyátok, mint a "csiribú-csiribá", aztán azért nem ragadt föl, vazze. Ezután óvatosan hazalépdelt és azóta jaj van szegény Pogácsa néninek otthon, ha eccer nem al dente.
Istenem, akaszd szögre a futtbalcsukát! Honnan a náthásból tudná azt Pogácsa szaki, hogy mi az al dente? És a szerencsétlen tévénéző? Mit jelent ez most? Ha tésztát eszek, akkor utána mossak fogat? Hol lehet kapni Aldente fogkrémet? Amodent-e? Nem: Aldente. Szóval itt tartunk. Ki lett találva a tuti.
Egyébként, konzultálva egy chef ismerősömmel, megállapította, hogy ő nem azért veszi ezt a tésztafajtát, mert mindig al dente. Egyébiránt nem a tömegtermékek közé tartozik, kevesen esznek ilyent, hipp-hopp mert eszükbe jut. Akkor inkább Gyermelyit. Bezzeg a belvárosi körlépcsőházasnak álcázott lakásokban.
Lényeg a lényeg: az al dente egy főzési technika eredménye. Ahol még nem láttak olasz kaját, ott túlfőzik, sőt nem is olasz tésztafajtából csinálják, nomeg a carbonara-ba nem való sonka, csak tojás és szalonna. És a carbonara, nem szénből van. Szóval al dente akkor lesz a tészta, ha éppen "harapható", foggal érezhető miután megfőztük. Ez már csak ilyen.
Azé' az olaszok is tudnak valamit, hamár a foci most döcögött egy kicsit. Jegyzem meg: fogat mossunk utána!
A viszontlátásig...
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
SZILÁGYI LÁSZLÓ 2007.08.28. 08:02:15
A tészta butít, lásd
1986, SZU-Magyarország 6:0...