Teszt

html

http://meyerlansky.blog.hu

Mottó

"As for myself I stick to this saying: When you lose your money you lose nothing; when you lose your character you lose everything." (Meyer Lansky)

Címkék

balaton (8) barát (37) buli (32) bűn (17) búskomor (14) csajok (48) életmód (42) erkölcs (24) érték (48) ész (13) (8) evolúció (10) falu (9) fáradtság (19) film (38) foci (23) forma 1 (6) főzés (10) gazdaság (25) hülyék (57) irónia (55) játék (24) jog (23) julcsi (21) káosz (27) kapcsolat (49) közhely (10) kult (34) látszat (25) lét (37) maffia (13) magyar (39) média (20) meyer lansky (15) miért? (62) mozgás (11) nyaralás (10) nyugalom (12) optimizmus (13) öröm (40) pech (23) pécs (25) régmúlt (26) reklám (14) rend (12) revolúció (13) róma (6) sport (20) tervezés (13) türelem (12) ünnep (20) usa (8) utazás (25) változás (23) várakozás (21) vezetés (11) vicc (45) wc (4) zene (35) Címkefelhő

Szerzők

Utolsó kommentek

  • valgirt: Nekem is osztályfőnököm volt, nekünk oroszt tanított. Utólag visszatekintve inkább szerencsétlen v... (2014.09.27. 18:16) Nefelejcsből fonjatok...
  • Mr. Lansky: @Zosa7: Kedves Zosa7, a Rocky 1977-ben 10 jelölésből 3 Oscart vitt el. Sly sem a forgatókönyvért,... (2013.08.05. 19:40) Ez most vagy valami, vagy megy valahová…
  • Medvegyev: "Búcsúzás, újrakezdés, hagyd ott, ne menj vissza "-témában Pilinszky János Sztavrogin-versei az et... (2011.10.05. 19:24) Három lecke
  • Medvegyev: Ne legyünk pesszimisták, 15 évente szoktunk győzni a svédek ellen, 1995-ben sikerült utoljára, 198... (2011.08.31. 11:07) Hogy a szúnyog csípje meg!
  • Mr. Lansky: Sokszor feltettem már magamnak ezt a kérdés. Eltűnt. Ahogy azt Kevin Spacey bemutatja a Usual Sus... (2010.10.27. 01:04) Track 4.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Külső feed

Houston we have a problem

2007.12.20. 01:21 Mr. Lansky

Az év legsötétebb napja

Közelg a téli napforduló, Joszif Visszarionovics Dzsugasvili (saját maga által hamisított) születésnapja. Eredetileg 1878. december 18-án látta meg a nap világosságát a grúz Gori nevezetű településen. Dehát egy generalisszimusz alapvető joga megválasztani a napot, amikor megszületik.

A leghosszabb éjszaka, a legkevesebb világosság. Furcsa paradoxon. Úgy tűnik mindig a végére akart maradni. Csattanónak. Ezt sokan nem élték túl a környezetében. Tett róla. Barátait, ellenségeit egyaránt megölette. Nem bízott senkiben, azaz egyvalakit mégiscsak a bizalmába fogadott – tudva annak megalomán, birodalomépítő tévelygéseit – aztán cserben hagyta a piktor (1941: Barbarossa hadművelet).

De ne szaladjunk előre, ismerjük meg „ifjonckori” nexusát V. I. Uljanov elvtárssal. Kezdetekben komálták egymást, aztán a főnök agyvérzése(i) után Sztálin egyre többször kapatta el magát. Például nekiesett grúz földijeinek, mindenáron bizonyítani akart (v.ö.: nagyorosz sovinizmus). Lenin végrendeletében szorgalmazta a leváltását, csakhogy azt már senki sem vette komolyan.

Következő falat: Trockij. Lenyelte. „Divide et impera” – szól az ókori Róma bölcsessége, ennek alapján beállt középre (Buharin és Trockij közé), aztán elsütkérezett a hatalomban. Az ölébe hullott. Iparosított, kollektivizált és bevezette a terrort. Mindenkit kinyíratott. Háború előtt, alatt, után. Deportált, felszámolt, koncepciós perezett nem volt jóban a kisebbségekkel (ukrán parasztok, kulákok, krími tatárok, zsidók). Egyeduralkodóvá lett. Ami nem ment a csalárd barátnak, az neki összejött.

Aztán az NKVD grúz főnöke, a véreskezű sztálini parancsokat kivitelezők feje, Lavrentyij Berija megmérgezte – még abban az évben őt is „bitóhoz szólították”. Hatalmi harc áldozata lett a hóhér. Sokan állítják, hogy Sztálin agyvérzést kapott, csakhogy újabb kutatások szerint meghamisították a boncolási jegyzőkönyvet – Berija és Hruscsov engedélyével. Összeesküvés áldozata lett, ciánnal megmérgezték (megnagyobbodott máj, elkékült bőr), és a fiának is tudomása volt a merényletről. Az orvosok dolgoztak egy darabig rajta, aztán függöny.

Korábban is produkált hasonlókat a történelem. A praetorianusok, mint az aktuális római császár leghűségesebb és legádázabb szolgálói és védelmezői (meg is fizették őket rendesen!), ha kedvük szottyant ripsz-ropsz új császárt választottak. Előtte persze megölték a regnálót... Russell Crowe (Maximus, a gladiátor) sem ment semmire Joaquin Phoenix-szel (Commodus, a császár), azt is a testőrei vonták ki végleg a forgalomból Kr. u. 192-ben (ld. még: Nero, Caligula).

„Sztálin csak tetszhalott. Mindenkinek tetszik, hogy halott.” (A vicc magyar atyja ezért másfél év börtönt kapott.) Nem volt egy diplomata alkat, ment keresztül mindenen erővel, mint egy buldózer. Más megvilágításban folyamatosan menekült, futott a végzete elől. Egyedül maradt.

Paranoia. Túlzott félelem, Isten általi kiválasztottság érzése, meneküléskényszer az üldözők elől, összeesküvés-elméletek gyártása, távolról irányítottság. Karakterzavar. Minden és mindenki gyanús. Haragtartás, féltékenység, bizalomhiány, sértődékenység.
Persze most mondhatnám, hogy igaza lett. Egy graffiti jut eszembe. „Hiába vagy paranoiás, egyszer úgyis elkapnak!”

A viszontlátásig...

9 komment

Címkék: régmúlt bűn róma pech revolúció


A bejegyzés trackback címe:

https://meyerlansky.blog.hu/api/trackback/id/tr94269994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prophet 2007.12.20. 01:58:47

Talán a világ legsötétebb napja. Nem is figyeltem, hogy már így elszaladt az idő. Tavaly mondtam anyámnak, hogy tudod-e miért ez az év legsötétebb napja. Tisztán emlékszem rá. Nem is szabad elfelejteni.

Sztálin kultusza még most is követendő csillagként ragyok a távoli, keleti égbolton. Már nem tudom, hol olvastam, de az orosz fiatalok körében ismét fellendült a "népszerűsége" (???). Nem az intelektuálisabb fajtában persze. Jellemzi is Putyin regnálását, megmutatja mi is történik a demokráciába bújtatott centralizáció közepette a népek fejében.

Amúgy nem kell elhagyni ehhez az országot sem. Kösz az emlékeztetőt.

Zsiga 2007.12.20. 08:05:15

Csak csatlakozni tudok az előttem felszólaló éleslátású megjegyzéséhez.
Sztálinnal kapcsolatban a mai asszociációk elsősorban arra irányulnak, mennyiben vagyunk képesek élni a demokráciával, és mennyiben köszönhetjük saját magunknak ha egy zsarnok ismét ránk telepszik.
A mai magyar helyzetkép sajnos azt mutatja hogy képtelenek vagyunk kitermelni magunkból egy szellemileg és erkölcsileg alkalmas vezető garnitúrát. Ezzel saját magunk készítjük elő a terepet arra hogy előbb-utóbb előlépjen egy újabb diktátor aki a "hajlandó magát feláldozni" és trónralépve a "nemzetet megmenteni" -a szabadságtól.

SZILÁGYI LÁSZLÓ 2007.12.20. 08:11:56

JEVGENYIJ JEVTUSENKO: Sztálin örökösei (1962)

Hallgat a márvány.

Csend hártyázza a hűs üveget. Hallgat az őr.

Bronzarca a szélben szinte csikordul A koporsó résén

mintha kicsapna fehér lehellet, amint a márvány-sírpalotából

a térre kifordul.

Lassan úszva halad,

csengő szuronyoknak ütődve. Hallgat bent maga is.

De ijesztő csend

az a csend!

Feszül fenyegetve

bebalzsamozott komor ökle, s a résre tapasztja szemét

az ál-halott odabent: meglesni az embereket,

akik tetemét kiviszik,

a kurszki, rjazányi

újonc kiskatonákat –

ha egyszer erőt gyűjt

és sírjából talpra szökik,

majd rajtuk is,

tudatlanokon, bosszút állhat! Tervel valamit.

Addig kifújja magát.

. Most csak pihenni ledőlt. Hát sírját most -

kormányunk! őriztesd te keményen: megkettőzni,

sokszorozni

az őrcsapatot kőlapja előtt,

Hogy Sztálin,

és Sztálinnal a múlt,

soha vissza ne térjen! Én most nem a fényes,

hősi múltat emlegetem, nem a Turkesztán–Szibéria-utat,

Magnyitogorszkot,

nem Berlint,

hol zászlónk lengett ég fele –

nem

a koholt pereket,

ártatlanokat,

akikre börtön rácsa csapódott!... Becsülettel arattunk.

Becsülettel olvasztottunk ércet, acélt. Becsülettel tudtunk, mint katonák,

a sorba beállni.

De ő félt tőlünk.

És kitűzte magasra a célt,

úgy vélte,

a célhoz jó

eszköznek akármi!

Messzire látott,

és a harc törvényét tudta nagyon. Sok híve maradt

minden sarkán a világnak.

Úgy rémlik,

a sírjából titkos telefonhuzalon Enver Hodzsához tompán

parancsai szállnak!

S hová nem nyúlnak még a dróthuzal

ágbogai!

Folytatja a harcot még.

Halálával ma se békül.

Kivetették őt

Mauzóleumunk falai.

De hogy vessük ki őt

követői szívéből?...

Némelyik, nyugalomban, rózsákat nyeseget, s reméli,

már nem tart soká a nyugalma. A másik emelvényről zúdít

Sztálinra átok-förgeteget,

s álmatlan éjjel

a régi időket

sírva siratja.

Sztálin követői manapság okkal szívbetegek. Nekik

– ők hajdan Sztálin gyámpillérei voltak – nem tetszik e kor;

a lágerek és cellák üresek,

s a termek, ahol költők szava szól:

zsúfoltak!...

Ne nyugodj meg!

engem a Párt int erre maga.

Csitító szó

nyugalomra hiába csábít. Míg köztünk jár Sztálin maradék csapata, ott látom addig

a márvány-sírpalotában Sztálint!

( Rab Zsuzsa fordítása)

faith 2007.12.21. 08:59:14

Mr Lansky!

Ön cenzúrázza a hozzászólásokat?

Mr. Lansky 2007.12.21. 12:56:02

Mr. faith! Ezt a kérdést meg sem hallottam. Különös tekintettel a blogtulajdonos(ok) általános kiváltságaira, valaint felelősségére.
Sokszor leírtam már: No politics. Főleg aktuál nem! Ennyi.

faith 2007.12.22. 21:05:02

Mr Lansky!

Kérem hogy ne dugja a ujjait a füleibe, és ne tegyen úgy mint egy ártatlan szűzlány az első nászéjszakán.

Bátorkodtam párhuzamot vonni a Koester könyvben szereplő meg nem értett marxisták és a mai meg nem értett xxxxx-ek között (csak hogy ne politizáljunk..). Ön erre radiroz, aktuálpolitizálásról beszélve (a hozzászólásban erről 1 mondat szólt).

Viszont a napi posztjaiban fellelhető és nem is csekély részben aktuálpolitika hol ide hol oda vágva. Esetleg az zavarja hogy a hozzászoló véleménye nem egyezik az Önével?

Ha már egy blog legdrasztikusabb eszközéhez nyúl akkor vállaja fel a mozgató okot. Remélem Ön is belátja hogy a \\\"ne politizáljunk\\\" szöveg egy kicsit sántít jelen esteben amikor ezt többen -köztük a szerző is- ezt gyakran teszi.

Várom az őszinte válaszát.

Mr. Lansky 2007.12.23. 00:44:36

Őszinte válasz...
Ad. 1. Napi posztban ritkán politizálok, csak a poén kedvéért és egyáltalán nem komolyan. Sztálint viszont végletes dolog azonosítani valakivel, mert ő nem az. Bármennyire is jó szidni, bárkinek. Hitlert sem kentük másra, sőt más véreskezű diktátorokat sem. Azokat is lehetne azonosítani. Pirosan és narancsosan. De semmi értelme.
Ad 2. A blog a sajátom. Az Alkotmánya tulajdon szentségét véfdelmezi kitartóan. Jogomban áll tenni vele, amit akarok.

faith 2007.12.23. 09:15:35

Mr Lansky!

Az Ad2. vel nem foglalkozom mert az nem a társas kommunikációról szól. A Napkirály ezt annak idején veretesen megfogalmazta.

Ad1. Nekem a szemkilövős, kardlapozós rendőrállam vezetőjét had legyen jogom párhuzamba állítani a posztban megfogalmazottal. Legfeljebb a hozzászólók beutalnak a legközelebbi pszichiátriára.

Lehet hogy néhány posztját félreértettem és az én készülékembe van a hiba, de direkt politikával én találkoztam (ha gondolja idézek)....., hangsúlyozom: lehet hogy félreértem Önt. Mr Szilágyival azonos mozdulattal nézhetünk fel jó L.W.-re a kommunikációról írt megszólalásai kapcsán.
Mellesleg Ön félreért engem én nem szidtam a "nem Sztálin"-t csak bátorkodtam párhuzamba állítani, mert úgy érztem ebben van némi humor (Ön erre ezt nem így értelmezte), hisz van némi valóságalapja.
Én igazán kedvelem a posztjait és szívesen olvasom, ne vegye tőlem rossz néven ha néha napján olyant írok ami a szekfűnek vagy a narancsnak nem tetszik, végtére is nem a népszabadság honlapján vagyunk?

Egy utolsó kérdés: Olvasta Ön az említett Koester könyvet?
Rubasov elvtárs és a Nagy Egyes nézetei mennyire tekinthető a meg nem értett zsenik magányának? A társadalomra kívülről ráeröltetett változások amik "majd beérnek 20 év múlva" amely eszmék magasabb prioritást élveznek mint a legalapvetőbb emberi morál. Olvashattunk erről Dosztojevszkij: Ördögök nagyszerű művében de ez a mentalitás V.I. Uljanov idejében is dívott, amelyre Ön rá is mutat a posztjában. Ennek a folyamatnak kiteljesedése Dzsugiasvili.

Egy csoporosulásnak-pártnak-frakciónak kapcsolata az alapvető humanista értékekkel meghatározza a helyét a történelmi palettán ehhez nem kell Gulágot létrehozni hogy elég morál - érték kapcsolatot vizsgálni.
Ha belegondol a Magyar Gárdázás is innen indult el, nem nyílt még egyetlen koncentrációs tábor magyarországon de már zsidóüldözést, cigányverést vizionálnak csupán szellemi alapvetésből. Hát én ugyanilyen megfontolásból csak a másik irányt bátorkodtam megfogalmazni.

Kövezzenek meg érte, de én a szubjektumomból így látom. Aztán a történelem úgy is megadja erre a választ. Rubasov és szellemi generációja már bent van a történelem lexikonjaiban nagyjából egységes megítélésben. A maiak körül nagy még a forrongás és a mocorgás a pillanatnyi érdekeket képviselő erősebb-gyengébb csoportok miatt, de ki fog ez tisztulni.

A kommunizmus mint eszmerendszer megbukott ebben egyet értünk valószínűleg. Most éppen annak vagyunk szemtanúi hogy a szellemi örökösök hogy próbálják a saját hatalmukát megtartani és ennek érdekében mely eszmerendszerekhez csatlakoznak. Elég széles a paletta: Oroszország a korábbi cári modell felé tart, a kisantant államokban a nacionalizmus eszmeiségét vallják, míg nálunk ****** van (nem akarok aktuálpolitizálni).

Nem szeretném az ünnepi készülődés napjait megzavarni Mr Lansky, be is fejezem a gondolatmenésemet.
Békés, szereteben gazdag ünnepeket kivánon Önnek, tükrözödjön vissza családtagjai-barátai szemében a szeretet, az eggyüvé tartozás, elfogadás ahol melegedni lehet!

Mr. Lansky 2007.12.23. 11:54:57

Hát nem mindenben értünk egyet, de ez nem iscélunk. Mindettől bolfdog ünnepeket kívánok mindegyőnknek!
süti beállítások módosítása