Teszt

html

http://meyerlansky.blog.hu

Mottó

"As for myself I stick to this saying: When you lose your money you lose nothing; when you lose your character you lose everything." (Meyer Lansky)

Címkék

balaton (8) barát (37) buli (32) bűn (17) búskomor (14) csajok (48) életmód (42) erkölcs (24) érték (48) ész (13) (8) evolúció (10) falu (9) fáradtság (19) film (38) foci (23) forma 1 (6) főzés (10) gazdaság (25) hülyék (57) irónia (55) játék (24) jog (23) julcsi (21) káosz (27) kapcsolat (49) közhely (10) kult (34) látszat (25) lét (37) maffia (13) magyar (39) média (20) meyer lansky (15) miért? (62) mozgás (11) nyaralás (10) nyugalom (12) optimizmus (13) öröm (40) pech (23) pécs (25) régmúlt (26) reklám (14) rend (12) revolúció (13) róma (6) sport (20) tervezés (13) türelem (12) ünnep (20) usa (8) utazás (25) változás (23) várakozás (21) vezetés (11) vicc (45) wc (4) zene (35) Címkefelhő

Szerzők

Utolsó kommentek

  • valgirt: Nekem is osztályfőnököm volt, nekünk oroszt tanított. Utólag visszatekintve inkább szerencsétlen v... (2014.09.27. 18:16) Nefelejcsből fonjatok...
  • Mr. Lansky: @Zosa7: Kedves Zosa7, a Rocky 1977-ben 10 jelölésből 3 Oscart vitt el. Sly sem a forgatókönyvért,... (2013.08.05. 19:40) Ez most vagy valami, vagy megy valahová…
  • Medvegyev: "Búcsúzás, újrakezdés, hagyd ott, ne menj vissza "-témában Pilinszky János Sztavrogin-versei az et... (2011.10.05. 19:24) Három lecke
  • Medvegyev: Ne legyünk pesszimisták, 15 évente szoktunk győzni a svédek ellen, 1995-ben sikerült utoljára, 198... (2011.08.31. 11:07) Hogy a szúnyog csípje meg!
  • Mr. Lansky: Sokszor feltettem már magamnak ezt a kérdés. Eltűnt. Ahogy azt Kevin Spacey bemutatja a Usual Sus... (2010.10.27. 01:04) Track 4.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Külső feed

Houston we have a problem

2008.10.08. 00:29 Mr. Lansky

A bank mindent visz?

Elég az OBA pénz (Országos Betétbiztosítási Alap), mert mi tudjuk, hogy mi van. Nem kék beszarni, majd Veres Janó és/vagy Varga Miska jól elistápolgat mindannyiónkat. Tényleg?  Szerintem nem hülyék, miért tennék saját zsebből? Tehát alig várom már, hogy újra egy jót konszolidáljunk a köz pénzéből.

Recseg-ropog, lassan ránk dől a ház, miközben lehallgatósdival, hazugságozással, tarka magyarral foglalkozunk. Merthogy ugyanaz történik, igaz kissé lájtosabb kivonatban, ami történt 1929-ben. A  szabadpiac dugába és spekulációba dől, majd nagy hirtelen előkerül a keynes-i modell. Kinyitja az államnak a kaput, az meg - nem lőn más dolga - bebattyog oda, aztán felmutatja a piros tárcsát liberál-kapitalista pénzfialtatóknak.

Lett is rend kisvártatva anno, fiskálisan, etatistán, nem mellesleg közakaratból. Igaz, a közakarat kábé egy focicsapatnyi közgazdász akaratával volt egyenlő. Akkor is, most is. Manapság az "elpattant egy húr" környékén szédelgünk: halljuk a pletykákat, hogy melyik bank fejezi be holnaptól (ezek módfelett ötletesek, csak a valóságtartalmuk hibádzik pöttyet), a "jövő héten kiveszem a pénzem" szlogen felerősödik a BKV-n és a kocsmákban, ilyenek.

És itten lakozik a probléma, a szög fején találása. Nincs az mértékű vagyonvesztés, amit egy bizalmi válság alaphangon előidéz(het). Lassacskán befordulunk a célegyenesbe, mindössze pár szikra (és SMS) hiányzik a bankfiók előtti sorakozás megismétlődéséhez. Akkor pedig nem marad más hátra, mint a konszolidáció közpénzből. Játsszunk el kicsit a gondolattal, a mi lett volnával.

A konvergencia senkinek sem hiányzott, "mindössze" a magyar gazdaságot segítette föl a rászámolásból. Igaz, az EU ezt sem szívességből (kényszerí)tette ránk, mindössze egy új tagállam felvevőpiacát kívánta életre lehelni. Merthogy a "még egy doboz gyufát" virtus, az életszínvonal 6 év alatti 20-25%-os (gazdasági teljesítmény alapot nélkülöző) emelése igencsak elkapatott bennünket. Mindenki költött, sokat és még többet.

És nem csak azt, ami belefér. Hitelből nyaralást, hitelből plazmatévét, hitelből karácsonyi ajándékot. Tette, mert tehette, pénzbőség volt. Időközben világszerte  pukkantak a lufik (dotkom, ingatlan), de a hitelexpanzió nem tört meg, a tengerentúli  pénzintézetek ontották a lakáshiteleket. Bárkinek, elég volt, ha jól rappelt. Egy kanyi cent nem sok, annyit sem láttak vissza a mai napig, a fedezetül kibocsátott jelzálogkötvények (az ingatlanokkal párhuzamosan) elértéktelenedtek, a FED nyomta lefelé a kamatot, mégsem pörögtek fel újra a kerekek.

A befektetők - látva a recesszió jeleit - gyorsan kirámolták a tőkéjüket (leírták a veszteségeket), befektetési bankok fizetésképtelenné váltak. Elindult a hólabda, amit még az iraki háborús fegyverkezés sem tudott megállítani. Mostanra az állam pumpálja föl tőkével a bankokat, akár kisgyerek a használt kotont, amit a hálószobában talált. Olyan is lesz az eredmény.

Persze ettől még lehetünk optimisták, mivel Amerika messze, az európai bankár kockázatkerülő, a K-K-Eu pénzpiac pedig alulfejlett. Csakhogy: a mi megkeverjük a magunk szarát, ökörségekre veszünk fel magas kamatú hiteleket, aztán eldúdoljuk a "messze még a hajnalt", a pénzt pedig majd visszafizeti, akinek két anyja volt. Vagy az sem.

Innentől nem értem azt a pénzügyi kormányzatot (legyen az bármilyen színű!), aki állítja, hogy elég 60 MrdFt a betétesek kompenzálására? "Erős a magyar pénzügyi rendszer" - a nyugatiak azt állítják, hogy gyenge. "Nem gyűrűzik be a hitelválság" - ja, biztos megáll majd a határon, akárcsak a gázár és a szovjet csapatok '56-ban. Begyűrűzik. Ez már csak ilyen.

A feladat tehát adva vagyon. Hiteles kommunikációval megelőzni a bizalmi válság utcai - bankfiókok előtti - megjelenését, illetőleg követni, amit az EU-s államok csinálnak, ezzel egyidőben biztosítani a betéteseket pénzük biztonságáról. Ugyanis ha elindul a sor, akkor lesz csak igazán hitelszűke, mivel a betétek nagysága nem fedezi a hiteligényeket, és a nyugati anyabankok jobb híján saját bajaikkal vannak elfoglalva, minthogy valamely (az eredményüket tizedesjegy mögött korrigáló) leánycégük forrásszűkét megszüntessék.

Vegyük sorra. Ad. 1. Szurkoljunk Joaquín Almúniának (az EU pénzügyi biztosának), hogy találkozzon Veressel a brüsszeli piszoárok valamelyike előtt. Ad. 2. Szurkoljunk továbbá annak, hogy a külföldi befektető magyar állampapírban fialtassa a pénzét. (Költségvetési hiány kipipálva - akarom mondani: prolongálva)  Ad. 3. Kicsit próbáljunk nem majrézni, azzal csak rosszabb lesz. Inkább figyeljünk és legfőképpen ne rohanjunk hitelért a bankba, ha légycsapóra van szükségünk.

Ha megismerjük, elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a játékszabályokat, akkor a bank nem visz mindent. Csak annyit, ami - a mi belegyezésünkkel - neki jár.

A viszontlátásig...

2 komment

Címkék: magyar gazdaság változás mozgás


A bejegyzés trackback címe:

https://meyerlansky.blog.hu/api/trackback/id/tr57702188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZILÁGYI LÁSZLÓ 2008.10.08. 11:03:12

Kösz, ez igen tanulságos volt.

John Kenneth Galbraith mondta: " A Stanford Egyetem egészen jó hely volt, míg meg nem jelentek Milton Friedman követői, akik a szemét elszállítását is a személyes szabadság megsértésének tekintették.":-)

Asszem, ott lehet a gond, hogy feltételezzük, az üzleti életben csak racionális, érdekelvű cselekvés létezik.

Hát nem....

Pjotr 2008.10.10. 07:47:16

Kilátszik, saját vizekre tévedtél - talán a legjobb írásod, de biztosan listás. Úgy tűnik, hitelt érdemlően szólsz... :)
süti beállítások módosítása