Teszt

html

http://meyerlansky.blog.hu

Mottó

"As for myself I stick to this saying: When you lose your money you lose nothing; when you lose your character you lose everything." (Meyer Lansky)

Címkék

balaton (8) barát (37) buli (32) bűn (17) búskomor (14) csajok (48) életmód (42) erkölcs (24) érték (48) ész (13) (8) evolúció (10) falu (9) fáradtság (19) film (38) foci (23) forma 1 (6) főzés (10) gazdaság (25) hülyék (57) irónia (55) játék (24) jog (23) julcsi (21) káosz (27) kapcsolat (49) közhely (10) kult (34) látszat (25) lét (37) maffia (13) magyar (39) média (20) meyer lansky (15) miért? (62) mozgás (11) nyaralás (10) nyugalom (12) optimizmus (13) öröm (40) pech (23) pécs (25) régmúlt (26) reklám (14) rend (12) revolúció (13) róma (6) sport (20) tervezés (13) türelem (12) ünnep (20) usa (8) utazás (25) változás (23) várakozás (21) vezetés (11) vicc (45) wc (4) zene (35) Címkefelhő

Szerzők

Utolsó kommentek

  • valgirt: Nekem is osztályfőnököm volt, nekünk oroszt tanított. Utólag visszatekintve inkább szerencsétlen v... (2014.09.27. 18:16) Nefelejcsből fonjatok...
  • Mr. Lansky: @Zosa7: Kedves Zosa7, a Rocky 1977-ben 10 jelölésből 3 Oscart vitt el. Sly sem a forgatókönyvért,... (2013.08.05. 19:40) Ez most vagy valami, vagy megy valahová…
  • Medvegyev: "Búcsúzás, újrakezdés, hagyd ott, ne menj vissza "-témában Pilinszky János Sztavrogin-versei az et... (2011.10.05. 19:24) Három lecke
  • Medvegyev: Ne legyünk pesszimisták, 15 évente szoktunk győzni a svédek ellen, 1995-ben sikerült utoljára, 198... (2011.08.31. 11:07) Hogy a szúnyog csípje meg!
  • Mr. Lansky: Sokszor feltettem már magamnak ezt a kérdés. Eltűnt. Ahogy azt Kevin Spacey bemutatja a Usual Sus... (2010.10.27. 01:04) Track 4.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Külső feed

Houston we have a problem

2008.10.14. 01:58 Mr. Lansky

Bélás versus havi ciklus

Furcsa asszociációnak tűnhet azok szemében, akik nem ismerik Dr. Sipos Bélát. A vállalati prognosztika egyetemi professzorát, a "jövőbelátás" egyik jeles magyar képviselőjét. A jelenkori VV (Való Világ = Világgazdasági Válság) mégis Őt, egykoron volt oktatómat igazolja, azaz a nők nem bírnak holmi kiváltsággal, kizárólagos jogokkal a ciklusok terén és vonatkozásában.

A világgazdaságot ugyanúgy ciklusok jellemzik, azok minden hátul- és elölütőjével vértezve, és valójában csakis a hosszabb periódusok teszik őket megkülönböztethetővé. Kérdeznek mostanában, hogy fussanak-e a pénzükért, érdemes-e parázni, és hol lehet erős rostokkal bíró kötelet szerezni. Beindult a ború, lesz-e ebből háború? Az emberi képzelet fantáziadús és a negatívumra jobban vevő, ehelyett inkább vizsgáljuk meg a gazdaság hullámzásának természetét.

Jeles férfiúk dolgoztak ki elméleteket, mely szerint a hullámzás (sinusgörbésen, interferenciával, amplitudóval, helyi minimummal (recessziós mélypont) és helyi maximummal (prosperálás csúcspont) fűszerezve) különböző időtávokban mérhető; hogyhogynem előrejelezhető. Kitchin készletciklusa (4-5 év), Juglar befektetési ciklusa (8-10 év), Kuznetz építési ciklusa (15-20 év) és Kondratyev gazdasági ciklusa (40-60 év) egyaránt tökéletesen szimbolizálja a világgazdasági történéseit, egyben kiszámíthatóvá teszi a jövőt. (Itt essék még szó Bródy Andrásról, aki a 200 éves periódusú ún. kamatciklus elmélet (egyik) atyja. Ezt később szekuláris trendként csúfolták.)

Sipos prof. mindig különös kedvencként tekintett Kondratyevre. Ugyanis a szovjet-orosz közgazdász és statisztikus cikluselmélete szinte tökéletesen fedi a társadalmi-gazdasági valóságot. Ráadásként az ún. háborús ciklusok is jól passzinthatók hozzá. Kondratyev okos ember volt, ezt hamar felismerte a szovjethatalom, egy aprócska baja volt csupán: mindig és mindenkinek megmondta a tutit. Midőn Sztálin megtudta, hogy a kommunizmus térhódítása, a népgazdasági ciklusok eredményessége elmarad az elvárt sztahanovi túlteljesítéstől, úgy ahogy volt sutba vágta a beruházási multiplikátort és az akcelerátor-hatást; ennek tudorát pedig - a rá jellemző nemes egyszerűséggel - kiiktatta a rendszerből. Nekem olybá' tűnik, hogy Kondratyev kizárólag a számok bűvöletében élt, ellenben az antik történelem szorgos tanulmányozása nem élvezett nála prioritást: rossz hírt hozott urának. Így járt, valójában nem érdemelte végzetét.

A ciklusok mélypontján bekapott gyomros sokkal fájóbb is lehet, ha két-három ciklus mélypontja egybekavarodik. Ez történt az 1929-es válságnál, amikor a Juglar-ciklus randizott Kondratyev-ciklusával (terápia: keynesiánus keresletbővítő állami beavatkozás), vagy a 70-es olajválsága idején, amikor Bródy-Juglar-Kondratyev hármas légyott volt aktuális. Egyébiránt az utóbbinál a gazdaságpolitika bebukta a válságkezelést, mivel a politikus is emberből gyúratott és nem kapott a sorstól két emberöltőnél hosszabb rálátást a gazdasági és társadalmi való világra.

Gazdaságtörténeti tény továbbá, hogy a politika - akár keynesiánus, akár monetarista - a legjobb esetben a Juglar-ciklust éri föl ésszel, ezért válságkezelése esetleges, a dominók pedig borulásra vannak ítélve. Bokros Lajos mondá', hogy a magyar akkor jut át a tű fokán (társadalmi-gazdasági átalakulás), ha megtanulja a politikai a gazdasági ciklusok aszinkronitását. Addig jószerével bármilyen erőlködés hiábavaló magyarhonban.

Ezek után vizsgáljuk meg, hol tartunk most. A klasszikus recessziós lejtmenet lépésrendje: 1. Csökken a kereslet. (Ezt kívánta kompenzálni a fedezetlen hitelfevételek tömege) 2. Lassul a termelés növekedése. (Minek csináljam, ha nincs ki megvegye?) 3. Csökken a beruházási volumen. (Nem kell több, tehát nem újítok, nem fejlesztek.) 4. Tovább csökken a kereslet és a nő készletállomány. (Raktározzunk, hátha egyszer megveszik.) 5. Csökken a munka(erő) kereslet. (Miért vegyek fel embereket, mikor a termékem nem kell senkinek?) 6. Csökken a jövedelem. (Eddig sem tudtam megvenni, most már nem is akarom! Ugyanis nincs miből, üres a zsebem.) 7. Recesszió - válság (No comment - a jó hír, hogy innen már csak felfelé van!)

Felteszem, hogy még a naív olvasó vágja, hogy a "ciklus" központozva jelenik meg. Ugyanúgy kvintesszenciája a gazdaságnak, mint a legegyszerűbb párkapcsolatnak. Oka és eredője lehet külső (háború vagy mosolyszünet) és belső (beruházások változása vagy családi kassza egyenlege) eredetű. Külön említést érdemel a beruházási multiplikátor hatás, miszerint egységnyi beruházásszint elmozdulás többszörös kibocsátás-változást (nemzetgazdasági szinten: GDP növekedést) indukál.

Egyrészt averzióm van a fogyasztási hitelezéssel kapcsolatban, másrészt örvendezek értelmes beruházások és annak hitelezése láttán. Ugyanis a beruházás termel, hozzáad és végterméke megvásárolható a munkabérből, a fogyasztási hitelt pedig megesszük, szart ér az egész és szar is lesz belőle.

Vissza Bélához. Mindig furcsa fazonnak láttuk és tartottuk. Elég volt kihúzni a konnektorból az írásvetítő madzagját, mindjárt nyertünk félórányi puskaidőt a zárthelyinél. Eközben Béla az egyetemi szaki keresésével foglalatoskodott, aki - megérkezvén az előadóba  - újonnan megmosolyogta a prof.-ot. Mit ad Isten: addigra valahogy megjavult az írásvetítő. És Béla nem az a vetítős típus, számunkra is furcsa volt, hogy neje az átlagtól igencsak fölöttébb állt nőiességében.

Béla a rektor-helyettességig emelkedett, rosszindulatú pletykák szerint egyszerűen tévesen nyomta meg a gombot a Rektori Hivatal liftjében. Egyébiránt színültig jóindulatú ember, pantallója bokalengetős, szemén pedig szódásüveg. Furcsa és hóbortos ember, mégis méltó a tiszteletre. Márcsak a női ciklus-monopólium megtörése miatt is.

Kedves pécsi közgazdász barátaim! Valljuk be őszintén és belátással: a vizsgaidőszak vállalati prognosztikával és cikluselmélettel sűrített kedélybeteg és hisztizős mindennapjai messze felülmúlták a csajok havi ciklus okozta hangulatváltozásait.

És ezt (is) Önnek köszönhetjük, professzor úr. Bízisten' megérdemeltük!

 

A viszontlátásig...

1 komment

Címkék: pécs gazdaság változás csajok tervezés irónia


A bejegyzés trackback címe:

https://meyerlansky.blog.hu/api/trackback/id/tr29712709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZILÁGYI LÁSZLÓ 2008.10.15. 18:12:04

Jó munkához idő kell, kicsit utána olvastam a ciklus névadójának, hát nem semmi...

Íme, a történelmi lényeg róla, nagyjából:

1991 után volt az oroszoknál egy nagy rehabilitálási hullám.

A posztumusz rehabilitáltak között ott a neve: Nyikolaj Kondratyev.

A Szabad Közgazdász Társaságban csodagyerekként indult Kondratyev huszonöt évesen (!!!!) a Kerenszkij-kormánynak a gabonapiac felügyeletét ellátó államtitkára lett.

A begyűjtés során nem alkalmazott erőszakot, és így elérte, hogy a polgári-demokratikus forradalom kilenc hónapja alatt hétszer annyi gabonára tettek szert, mint a szovjet kormány aztán az egész 1918-as évben.

A pénzügyi népbiztosság Konjunktúra-kutató Intézetének igazgatójaként is azért küzdött, hogy ne vegyék el véglegesen a parasztság termelési kedvét.

Ekkor alkotta meg továbbá az 50 éves ciklusok elméletét.

A NEP aktív támogatója volt, annak bukása után letartóztatták.

"Vallomásában" a kistulajdonosi szabadvállalkozások szükségességéről beszélt.....

Bátor és okos ember lehetett... +1938
süti beállítások módosítása